Beschrijving van ons onderzoek

Waarom is dit belangrijk?

Omgaan met een ernstige ziekte

Als we beter begrijpen hoe patiënten betekenis geven aan hun ziekte en hoe dat hun kwaliteit van leven beïnvloedt, dan kunnen we mensen beter ondersteunen. Zo kunnen we vormen van begeleiding ontwikkelen die patiënten helpen hun ziekte in te passen in hun levensverhaal.

Zo is er al een nieuw onderzoeksproject gestart dat voortbouwt op ons onderzoek. Daarin worden mensen met ongeneeslijke kanker ondersteund in het inpassen van hun ziekte-ervaring in hun levensverhaal, met behulp van bronnen op het gebied van literatuur en kunst.

Aanpassing onderscheiden van gezondheid

Als mensen zich aanpassen aan een verslechterde gezondheid, is dat natuurlijk heel positief. Maar om patiënten optimale zorg te kunnen bieden, is het belangrijk om de daadwerkelijke verandering in gezondheid te kunnen onderscheiden van de aanpassing aan die verandering. Ook klachten waaraan de patiënt zich heeft aangepast, kunnen mogelijk behandeld en verholpen worden. Medische beslissingen die geen rekening houden met response shift, kunnen mogelijk nadelig zijn voor de patiënt.

Ga verder naar droom voor ons onderzoek.